Ζούμε στους ρυθμούς της πόλης. Ακολούθησε μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

240x360 GR

Επιτέλους, μια Υπαίθρια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο!

Cretazine Tips

  • Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη της Αθέατης Πόλης έγινε πραγματικότητα χάρη σε κάποιους χορηγούς: τις Μεταλλικές Κατασκευές του κ. Καραπά, την ξυλεία του κ. Κουμεντάκη και τα βιβλία που δώρισαν τα βιβλιοπωλεία Πολύγραφος, Φωτόδεντρο, Αναλόγιο, οι εκδόσεις Ίτανος και το Καφέ Βιβλίο. 
  • Το φεστιβάλ της Αθέατης Πόλης θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το τριήμερο 12-14 Ιουνίου 2015. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.  
από την κατηγορία  Εντός των Τειχών
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Οι υπαίθριες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες είναι ένα φαινόμενο που εξαπλώθηκε στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ήρθε εν μέσω κρίσης μαζί με την ξεχασμένη έννοια της «ανταλλαγής» και της αναζήτησης διεξόδων πέρα από τη λογική της κατανάλωσης και της χρηματικής συναλλαγής. Μοίρασμα γνώσης που δεν χρειάζεται λεφτά και ταυτόχρονα φέρνει μια κοινότητα πιο κοντά αφού ο ένας προσφέρει στον άλλο (ακόμα και ανώνυμα) και όλοι χαίρονται ένα αγαθό που από ιδιωτικό έγινε δημόσιο με… ιδιωτική πρωτοβουλία! 

Η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα έκανε την εμφάνιση της στην Κηφισιά το 2012 και στη συνέχεια άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε πολλές άλλες γειτονιές της Αθήνας αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας. 

Το Ηράκλειο έρχεται να προστεθεί στη λίστα πόλεων με ανταλλακτική βιβλιοθήκη με μια ελαφριά καθυστέρηση, αλλά φυσικά, ποτέ δεν είναι αργά για μια τέτοια δράση! Η «Αθέατη Πόλη» φέρνει αυτόν τον συλλογικό θεσμό στην πόλη μας που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 12 Ιουνίου, με αφορμή την έναρξη του φεστιβάλ. Η βιβλιοθήκη θα τοποθετηθεί στο μικρό δασάκι με πεύκα που βρίσκεται πάνω στον Προμαχώνα Ιησού (λίγο μετά την Καινούργια Πόρτα για τους αμύητους!) επί των τειχών. Υπάρχουν ήδη κάποιες δωρεές από βιβλιοπωλεία και εκδόσεις της πόλης, αλλά από εκεί κι έπειτα όλοι πρέπει να συμμετέχουμε με βιβλία που θα δωρίσουμε από τις δικές μας βιβλιοθήκες. Η λογική είναι ότι αφήνουμε ένα, παίρνουμε ένα, και στο τέλος όλα επιστρέφουν στη βιβλιοθήκη που θα ανανεώνεται συνεχώς (με την ελπίδα πάντα ότι θα σεβαστούμε όλοι τον δημόσιο και συλλογικό χαρακτήρα της και δεν θα την αφήσουμε να ρημάξει, όπως δυστυχώς έχει συμβεί με πολλές ανταλλακτικές βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα). Μετά από το τριήμερο της Αθέατης Πόλης, η βιβλιοθήκη θα μεταφερθεί και θα τοποθετηθεί μέσα στο Πάρκο Γεωργιάδη, ένα σημείο που πολλοί Ηρακλειώτες επιλέγουν για να χαλαρώσουν με τα παιδιά τους (και τα σκυλιά τους). Τι πιο ωραίο λοιπόν, εκεί που απολαμβάνεις τον καφέ σου στο αναψυκτήριο να ξεφυλλίσεις ένα βιβλίο που δώρισε κάποιος συμπολίτης σου; 

Αντιγράφουμε τους «κανόνες λειτουργίας» που διέπουν τη βιβλιοθήκη από το site της Αθέατης Πόλης

  • Διαβάζουμε επιτόπου και στη συνέχεια αφήνουμε το βιβλίο μας στη βιβλιοθήκη.
  • Αν το βιβλίο μας έχει συνεπάρει και θέλουμε να το πάρουμε σπίτι μας, έχουμε φροντίσει να έχουμε αφήσει τουλάχιστον ένα δικό μας στη θέση του.
  • Τα βιβλία που κάνουμε δωρεά φροντίζουμε να είναι σε καλή κατάσταση. 
  • Όλα τα βιβλία που δανειζόμαστε από τη βιβλιοθήκη θα πρέπει –αφού διαβαστούν - να επιστρέψουν και πάλι σε αυτήν για να μπορέσουν να τα δανειστούν και να τα διαβάσουν  και άλλοι συμπολίτες μας! Προσέχουμε λοιπόν να τα επιστρέφουμε καθαρά και χωρίς φθορές! 

Καλές δωρεές λοιπόν και καλές αναγνώσεις!