Ζούμε για να εξερευνούμε την Κρήτη. Έλα μαζί μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 • Υακίνθεια, στο εκκλησάκι του Αγίου ΥάκινθουΥακίνθεια, στο εκκλησάκι του Αγίου Υάκινθου© Cretazine
 • To φεστιβάλ Casa Dei Mezzo, σε μια εξοχική οικίαTo φεστιβάλ Casa Dei Mezzo, σε μια εξοχική οικία© Cretazine
 • Κλασική μουσική και τζιτζίκιαΚλασική μουσική και τζιτζίκια© Cretazine
 • Στο Εν Οίκω θα βρεις κάθε είδους φυσικά προϊόνταΣτο Εν Οίκω θα βρεις κάθε είδους φυσικά προϊόντα© Cretazine
 • Απ'όλα έχει ο μπαξές στο Εν ΟίκωΑπ'όλα έχει ο μπαξές στο Εν Οίκω© Cretazine
 • © Cretazine
 • To πάρκο Γεωργιάδη γίνεται η πιο ζωντανή γωνιά της πόληςTo πάρκο Γεωργιάδη γίνεται η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης© Cretazine
 • Δωρεάν κρασί και το γλέντι αρχίζει (Δαφνές)Δωρεάν κρασί και το γλέντι αρχίζει (Δαφνές)© Cretazine
 • Την κανάτα τη γεμίζεις μόνος σου. Όσες φορές θες.Την κανάτα τη γεμίζεις μόνος σου. Όσες φορές θες.© Cretazine
 • Λείπει ο Ψαραντώνης από τα Υακίνθεια;Λείπει ο Ψαραντώνης από τα Υακίνθεια;© Cretazine
 • Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται!Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται!© Cretazine
240x360 GR

Η Κρήτη των φεστιβάλ και των πανηγυριών: Καλοκαίρι 2013

Κάθε χρόνο, με την έναρξη του καλοκαιριού, ο πολιτιστικός χάρτης της Κρήτης αλλάζει ραγδαία. Εκδηλώσεις, φεστιβάλ, πανηγύρια, παραδοσιακά γλέντια, σε ανοιχτά θέατρα, σε πλατείες, σε παραλίες, βουνά, κάμπους κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Φυσικά κάθε χρόνο συμβαίνει και το κλασικό φαινόμενο κατά το οποίο όλα τα ωραία πέφτουν μαζί και δεν ξέρουμε πού να πρωτοπάμε. Όπως επίσης, τα καλύτερα γλέντια προκύπτουν μια ανύποπτη καθημερινή και το ξενύχτι, σε συνδυασμό με την απαραίτητη ρακοποσία, μας κάνουν την επόμενη μέρα να σερνόμαστε στα πληκτρολόγια με ένα ύφος διονυσιακής αγαλλίασης- αλλά χαλάλι.  

από την κατηγορία  Κρήτη 360°
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Το καλοκαίρι λοιπόν οι αφορμές για γιορτές, καλές μουσικές, ατέλειωτους χορούς και φεστιβαλικά δρώμενα διαδέχονται η μία την άλλη. Και είναι αυτή η εποχή που αγαπάμε το νησί μας ακόμη περισσότερο. 

Φτιάξαμε τη λίστα με κάποια από τα σημαντικότερα φεστιβάλ και πανηγύρια του νησιού (κατά την αυστηρά υποκειμενική άποψη μας), αλλά, αλίμονο: μην χάσεις την ευκαιρία να βρεθείς στα διάφορα μικρά γλέντια στα γραφικά χωριά της Κρήτης που ξαναπαίρνουν ζωή μέσα στο καλοκαίρι και βέβαια ψάρεψε τις εκδηλώσεις που αξίζουν στα καλοκαιρινά φεστιβάλ των μεγάλων πόλεων του νησιού για να βρεθείς σε ενετικούς και άλλους ιστορικούς χώρους (Φορτέτσα στο Ρέθυμνο, ενετικές πύλες στο Ηράκλειο, ανατολική τάφρος στα Χανιά κ.ά.)

Έχε τα αυτιά σου πρόθυμα στις από-στόμα-σε-στόμα πληροφορίες και τα μάτια σου δεκατέσσερα στην ατζέντα μας που θα πληροφορεί συνεχώς για το «τι παίζει τώρα». 

Καλό φεστιβαλοπανηγυριώτικο καλοκαίρι! 

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Casa Dei Mezzo (26 Ιουνίου – 2 Ιουλίου, Μακρύ Γιαλός)

www.casadeimezzo-festival.com

Τα φεστιβάλ κλασικής μουσικής γενικά σπανίζουν στην χώρα (πόσο μάλλον στο νησί), αλλά αυτό εδώ έχει κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό: φιλοξενείται σε μια πανέμορφη θερινή κατοικία χτισμένη μέσα στους ελαιώνες, με θέα στο τουριστικό ψαροχώρι του Μακρύ Γιαλού. Σολίστες, βαρύτονοι, σοπράνο, μικρά σύνολα έρχονται εδώ κάθε καλοκαίρι από όλη την Ευρώπη και συνοδεύουν τους «άλλους» αυτόχθονες σολίστες (τζιτζίκια και γρύλλοι). Η εμπειρία είναι μαγική, ακόμα και αν η κλασική μουσική δεν είναι στα καθημερινά ακούσματα σου. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία του Gunnar Strømsholm την οποία όμως έχει αγκαλιάσει και η τοπική κοινωνία. Οι κλασικοί ήχοι αναμειγνύονται με το δροσερό καλοκαιρινό αεράκι και οι συναυλίες είναι κατάμεστες, οπότε φροντίστε εγκαίρως για τις κρατήσεις σας. 

Ιδανικά συνδύασε το με αυτή την εκδρομούλα

Γιορτή του Κρασιού (4-14 Ιουλίου, Δαφνές)

www.winefest-dafnes.gr 

Δαφνές

Οι Δαφνές είναι ένα από τα σημαντικότερα οινοπαραγωγικά κέντρα του νησιού και έχουν κάθε λόγο να το γιορτάζουν. Η Γιορτή του Κρασιού διοργανώνεται εδώ κάθε καλοκαίρι από το 1976, και τα γλέντια εναλλάσσονται από βραδιά σε βραδιά. Κρητική μουσική, κρητικοί χοροί, μεζέδες (σε καλές τιμές), αλλά το κυριότερο: άφθονο δωρεάν κρασί. Ναι, δωρεάν. Η κάνουλα δεν στερεύει και συνεπακόλουθα δεν στερεύει και το κέφι. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Δείτε στην ατζέντα μας το αναλυτικό πρόγραμμα των καλλιτεχνών για τη Γιορτή Κρασιού 2013

Μεσογειακό Φεστιβάλ Σητείας (6-7 Ιουλίου, Σητεία)

sitiamediterraneanfestival.yolasite.com

Είναι η πρώτη διοργάνωση ενός πολλά υποσχόμενου φεστιβάλ, στην αγαπημένη γραφική Σητεία. Αλλά με τον Ross Daly και το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την ποιότητα και την επιτυχία του. Σίγουρα το Φεστιβάλ θα είναι μια καλή αφορμή για ένα ταξιδάκι στην ανατολική Κρήτη, αφού θα συμμετέχουν μουσικοί τόσο από τα μέρη μας (Σ. Πετράκης, Γ. Μανωλάκης, Κ. Θωμά κ.ά.) όσο και από  και το εξωτερικό (Αίγυπτος, Ιταλία, Ισπανία, Ιράν, Γαλλία), αλλά και χειροτέχνες & παραγωγοί τοπικών προϊόντων. Το σημειώνεις στην ατζέντα σου, πάραυτα!

Δείτε στην ατζέντα μας το αναλυτικό πρόγραμμα του Μεσογειακού Φεστιβάλ Σητείας

Εν Οίκω (12-14 Ιουλίου, Πάρκο Γεωργιάδη, Ηράκλειο)

en-oiko.blogspot.gr

Αυτοδιαχειριζόμενη Κουζίνα, Εν Οίκω

Το Εν Οίκω είναι μια φεστιβαλική γιορτή ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ίσως το σημαντικότερο θερινό δρώμενο στην πόλη του Ηρακλείου. Το Πάρκο Γεωργιάδη γεμίζει ζωή: σκηνές παντού, σεμινάρια, προβολές, ομιλίες, ανοιχτές συζητήσεις, όλα γύρω από την οικολογία, την αυτάρκεια, την αυτοργάνωση, την εναλλακτική προσέγγιση της ζωής. Ταυτόχρονα το πάρκο γεμίζει και με χειροτέχνες, πάγκους με φυσικά προϊόντα και καλλυντικά, ενώ κάθε μέρα καταλήγει σε κάποια αυτοσχέδια γιορτή με μουσικές, κρασί και μεζέδες από την αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα του φεστιβάλ. 

Φέτος μαθαίνουμε ότι το φεστιβάλ θα δώσει έμφαση στη μετάδοση πρακτικής γνώσης οπότε όλοι οι εκθέτες – παραγωγοί θα παραδώσουν μαθήματα στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Επίσης θα λειτουργήσει «παιδικό χωριό» για την οικολογική ψυχαγωγία και εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και ένα «θεραπευτικό χωριό» με έμφαση στην εναλλακτική ιατρική, τα βότανα κτλ. 

Γιορτή του Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη (15-17 Ιουλίου, Θραψανό)

Αγγειοπλάστης επί τω έργω

Το Θραψανό είναι εδώ και αιώνες ένα από τα σημαντικότερα αγγειοπλαστικά κέντρα της Κρήτης. Οι θραψανιώτες αγγειοπλάστες ταξίδευαν σε όλο το νησί κάθε χρόνο για να κατασκευάσουν τεράστια αγγεία και πιθάρια για τα οποία ήταν (και είναι) ονομαστοί. Η αγγειοπλαστική παράδοση αιώνων συνεχίζεται και δίνει την κατάλληλη αφορμή για γιορτή. Κοντά στην 17η Ιουλίου (γιορτή Αγ. Μαρίνας), κάθε χρόνο, διοργανώνεται ένα τριήμερο συνήθως γλέντι. Εκτός από τις μουσικές και τους χορούς – που θα βρεις και σε κάθε άλλο πανηγύρι στην Κρήτη εξάλλου – θα δεις και τους αγγειοπλάστες επί τω έργω, να δημιουργούν πάνω στον θαυματουργό πηλό. Με λίγη τύχη θα δοκιμάσεις κι εσύ το ταλέντο σου στον τροχό! Επίσης, μια και το γλέντι στήνεται στην αυλή του ιστορικού σχολείου του χωριού θα έχεις τη ευκαιρία να επισκεφτείς το εσωτερικό του όπου θα δεις ακόμα τις επιγραφές και τις ζωγραφιές των Γερμανών, κατάλοιπα της Κατοχής, αλλά και την προθήκη με τις πήλινες δημιουργίες πολλών γενεών μαθητών. Παράδοση αιώνων, λέμε.  

Δείτε το πρόγραμμα για τη Γιορτή του Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη 2013 στην ατζέντα μας

Ξανθουδίδεια (Ιούλιος - Σεπτέμβριος, Αβδού)

www.mes-avdou.gr

avdou

Ο πολύ δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του Αβδού κάθε καλοκαίρι διοργανώνει τα "Ξανθουδίδεια" και χαρίζει πολλούς επιπλέον λόγους για να επισκεφτείς το ημιορεινό χωριό, το οποίο είναι ούτως ή άλλως πανέμορφο και γραφικό. Στις πλατείες και τα στενά δρομάκια στήνονται γλέντια και τραπέζια με μεζέδες, ενώ σε ορισμένες μέρες μπορεί και να «τρέχουν» περισσότερες από μία εκδηλώσεις ταυτόχρονα. Κρητικά γλέντια, ρακοβραδιές, συναυλίες, βραδιές με παραδοσιακά φαγητά μαγειρεμένα από τις γυναίκες του χωριού και πολλά άλλα. Πάνω από όλα όμως: ωραίο κλίμα από τους νέους του Αβδού και παρεΐστικη διάθεση

ΦεστιβαλάΚι (24-25 Ιουλίου, Ηράκλειο)

www.facebook.com/festivalaki.gr

Ένα νεότευκτο φεστιβάλ για την κρητική παράδοση και κουλτούρα που φέτος διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά μέσα στην καρδιά των ενετικών τειχών (Πύλη Βιτούρι). Το ΦεστιβαλάΚι δεν αρκείται μόνο στα συναυλιακά δρώμενα και τους απαραίτητους βέβαια χορούς που ζεσταίνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα. Παράλληλα συμβαίνουν και εργαστήρια, εκθέσεις τέχνης και φωτογραφίας (όλα γύρω από την Κρήτη, εννοείται), προβολές, έκθεση βιβλίου κ.ά. Η καινοτομία εδώ είναι ότι ζητείται από το κοινό να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση του περιεχομένου του φεστιβάλ. Έτσι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι δηλώσεις συμμετοχών για την έκθεση φωτογραφίας «Ο Άνθρωπος της Κρήτης», αλλά και προσκλήσεις σε εικαστικούς που θέλουν να εκθέσουν τα έργα τους. Προλαβαίνεις!

Υακίνθεια (25-28 Ιουλίου, Ανώγεια)

yakinthia.com

Ψαραντώνης στα Υακίνθεια

Τα Υακίνθεια έχουν εξελιχθεί σε θεσμό και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και μουσικών από την Κρήτη, την Ελλάδα κι ίσως όλη τη Μεσόγειο. Το πρόγραμμα διαφοροποιείται από χρονιά σε χρονιά (προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί το φετινό, ούτε οι ακριβείς ημερομηνίες) και εντάσσει μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και «παντρέματα» αναπάντεχα, όπως για παράδειγμα πόντιους χορευτές να χορεύουν τον πυρρίχιο υπό τους ήχους της κρητικής λύρας, υπό το επιτιμητικό βλέμμα του Αγίου Υάκινθου μέσα από το ξερολιθικό εκκλησάκι του. Το περιβάλλον προσθέτει στη μυστηριακή διάθεση (ένα πέτρινο θεατράκι στην καρδιά του Ψηλορείτη, κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά) και τις μουσικές σου θα τις συνοδεύσεις λιτά με ρακές, τυρί κι ελιές. Δεν έχει σουβλάκια εδώ! 

Η περυσινή διοργάνωση, να σημειώσουμε εδώ, ήταν λίγο κατώτερη των προηγούμενων – ίσως χτύπησε κι εδώ η κρίση – αλλά ελπίζουμε ότι φέτος το φεστιβάλ θα ξαναβρεί τον παλιό, καλό του εαυτό. Δείτε το φετινό πρόγραμμα των Υακινθείων στην πολιτιστική ατζέντα μας

Houdetsi Festival (1-4 Αυγούστου, Χουδέτσι)

www.houdetsifestival.com

Το Houdetsi Festival διοργανώνεται από το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος του Ross Daly. To φεστιβάλ που εξελίσσεται μάλλον στο πιο ενδιαφέρον φεστιβάλ κρητικής μουσικής στο νησί, για τέσσερις μέρες γεμίζει τις πλατείες (και άλλα απίθανα μέρη) του χωριού με μουσικές, χορούς, αυθόρμητα γλέντια, και υπαίθρια αγορά με χειροποίητα είδη. Ο επισκέπτης περιφέρεται από τη μία υπαίθρια μουσική σκηνή στην άλλη, ακούει παραδοσιακούς ήχους, αλλά και πειραματικά παντρέματα (ενδεικτικά, εδώ μπορείς να ακούσεις ένα μεσαιωνικό όργανο που δεν έχεις ξαναδεί ποτέ σου να παντρεύεται με τη λύρα και να βγαίνει κάτι μαγικό), το κοινό είναι πολυεθνικό και το κλίμα πολυπολιτισμικό. Ενώ δεν λείπουν και οι εκπλήξεις. Πέρυσι ζήσαμε αυτή την αξέχαστη εμπειρία, φέτος απλώς ανυπομονούμε. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα για το Houdetsi Festival 2013 μπορείτε να το δείτε στην ατζέντα μας. 

 * Bonus: Συγκεντρώσαμε ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πανηγύρια του ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ μπορέσαμε σε μία ανάρτηση. Δείτε τα εδώ!